Gegants del Patronat del Corpus
de Lleida

Gegants del Patronat del Corpus
de Lleida

A l’Arxiu Municipal de Lleida es guarda un gran pergamí de l’any 1297, escrit en llatí i explica com s’ho va fer Arnau de Solsona per obtenir el Sant Drap, un objecte sagrat que va guardar en secret durant tota la vida.

L’Arnau de Solsona, en els últims dies de la seva vida, concretament el 4 de desembre de 1297, va fer cridar el bisbe i un notari per fer-los donació de la relíquia i fer-los testimonis de les peripècies que havia passat des que el Sant Drap havia anat a parar a les seves mans. Hi ha un altre original del pergamí, guardat a l’Arxiu Capitular de Lleida, que forma part del fons de la donació que va fer Arnau Solsona.

Gran viatger, que negociar dins territoris Sarraïns al s. XIII. Quan Lleida encara tenia la importància comercial que va prendre després de la reconquesta. La seva vida té caire de novel·la d’aventures basades en fets reals.

En un dels seus viatges comercials a Tunis coneix i contrau matrimoni amb Elisenda de Sant Climent, dona de gran bellesa, d’origen Lleidatà i vídua d’un comerciant de Mallorca, amb qui tingué una filla que es deia Guillemona. Aquesta per diferents afers va contraure matrimoni amb l’hereu de l´emir Al-Mostansir, i esdevingué princesa amb el nom de Rocaia.

El matrimoni Arnau tornà a Lleida i l’Elisenda rebé en secret un record de Rocaia: el suposat tros de bolquer del nen Jesús. Poc abans de morir, va lliurar la santa relíquia del Sant Drap al Bisbe de Lleida al 1297.

Els gegants que avui us presentem són precisament l’Arnau de Solsona i l’Elisenda de Sant Climent, coneguts com  “del Sant Drap”.

L’Arnau va néixer l’any 2003 i l’Elisenda el 2008. Són propietat del Patronat del Corpus de Lleida i van ser creats al taller La Xamba de la capital de les Terres de Ponent. Des de l’any 2012 la seva filla va ser convertida en gegantona i apadrinada pel gegantó Bertran de Montblanc. Tot i així, la Guillemona no sol acompanyar els seus pares en les sortides que fan.

L’Elisenda i l’Arnau celebren la seva festa entre el maig i el juny, per Corpus, quan surten a passejar en una solemne cercavila pel centre històric de Lleida.