Gegants de la Font Vella de Falset (Priorat)

Gegants de la Font Vella de Falset (Priorat)

Foto: Arxiu Cuyàs
Foto: Arxiu Cuyàs

Tot i que no se’n saben moltes coses, es creu que els gegants de la Font Vella de Falset foren comprats a Cal Bitxo de la població, d’aquí els seus noms. La data més reculada de la seva presència a la capital del Priorat diuen que probablement és de mitjans del segle XX.

En un principi, els gegants eren de propietat municipal i van participar en diferents actes com la celebració del centenari dels Gegants de Tarragona, amb Trobada de Gegants inclosa, l’any 1951. Però quan l’Ajuntament en va comprar uns de nous el 1954, els va abandonar. Als anys vuitanta, els veïns del barri de la Font Vella els varen recuperar.

Foto: Josep Lluís Badal
Foto: Josep Lluís Badal

Els gegants que surten a l’actualitat són les seves còpies, estrenades el 3 de setembre de 1993 i realitzades per Eudald Ferré i Jordi Jubany del taller l’Entremès de Valls.

La parella nova acostuma a participar a les cercaviles i trobades de gegants on són convidats, sovint pels pobles veïns. Fins i tot s’han pogut veure en algunes trobades de gegants centenaris, com la de Tarragona el 13 d’agost de 1994 o la de Manresa l’any 1998.

Es poden veure ballar a Falset pels volts del 15 i 16 d’agost, per Festa Major..

L’any 2014 es va celebrar el 60è aniversari dels gegants de Falset, l’Antoni i la Càndia, i per aquest motiu la colla gegantera va muntar una exposició de la seva vida. En aquesta mostra i per primer cop per molts falsetans, es van poder tornar a admirar les peces originals dels gegants de la Font Vella. De fet, es van poder veure i fotografiar tots quatre gegants (els del s. XIX i les seves rèpliques del 1993) en una imatge única, difícil de tornar a repetir.

HIS080 - Gegant Falset - Foto Josep Lluís Badal (reduïda)HIS080 - Geganta Falset - Foto Josep Lluís Badal (reduïda)