El Betlem de Tirisiti

El Betlem de Tirisiti

Avui no sé ben bé com fer-ho i què presento…. Un pessebre, una representació de pastorets , una funció de titelles, o d’autòmates o potser totes aquestes coses a l’hora. Però sense cap mena de dubte és una singularitat de la teatralitat popular que ha arribat als nostres dies i que només la podem veure per Nadal a la ciutat d’Alcoi, al País Valencià. Estem parlant del Betlem de Tirisiti.

Aquest retaule nadalenc fa un bon grapat de representacions cada temporada i gaudeix dels reconeixements més importants en matèria cultural del País Valencià. Declarat Bé Immaterial d’Interès Cultural per la Generalitat Valenciana l’any 2002 i posseeix l’Alta distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural del 2004.

La seva història comença a les darreries del Segle XIX, quan Alcoi s’anava transformant per l’acció de la industrialització. De fet n’hi havien tres de Betlems i es representaven en barraques de fusta. Actualment es representa al Teatre Principal i és una de les tradicions que defineixen el Nadal Alcoià.

El Betlem de Tirisiti és d’arrel totalment popular. El text és bilingüe en català i castellà, esquitxat de refranys, dites, frases fetes i cançons tradicionals.

Una de les peculiaritats d’aquesta representació és el tipus de titelles que es fan servir. Són conegudes com de “peu i vareta”. La manipulació es fa a partir de fer-les córrer per unes guies, cosa que dóna molt dinamisme als moviments i sobretot als desplaçaments dels titelles.

A semblança dels Pastorets del Principat, l’argument de la representació es construeix a partir de dos relats. El primer és el relat bíblic amb Josep i Maria cercant posada, el naixement de Jesús, l’adoració dels pastors i dels Reis Mags, la persecussió del Rei Herodes i la fugida a Egipte. L’altre relat és totalment costumista on no hi falten, per exemple, moments dedicats a la festa de Moros i Cristians i d’altres de transgressors on es fa referència a temes locals i d’actualitat.

Dels personatges que intervenen com l’agüelo, el clergat, el Sereno, el Clásico, etc., cal destacar en Tirisiti, incorporat a la representació pels volts de 1910. En Tirisiti és parella de na Tereseta que al seu temps té un enredo amb el mossèn, però això és una de les històries que amaga el Betlem de Tirisiti. El cas és que Tirisiti, és un titella cofat amb barretina, els seus manipuladors fan ús d’una llengüeta metàl·lica per fer-lo parlar. Aquesta llengüeta produeix un efecte que quan el personatge crida a la Tereseta es senti tirisiti i d’aquí el nom de la representació.

Si voleu fer una aproximació al Betlem de Tirisiti i no teniu la sort de poder-lo veure a Alcoi i en directe us convidem a visitar la nostra pàgina www.festafesta.net us hem deixat un enllaç on poder-lo gaudir.