Pilota a mà

Pilota a mà

Nom del joc: pilota a mà o pilota al carrer

Poblacions: arreu del territori però actualment focalitzat al País Valencià

Característiques: Al vostre poble teniu el carrer del joc de la pilota o el carrer del trinquet? Sabeu per què es diu així? Doncs probablement perquè era l’espai on es jugava a pilota a mà o al joc de la pilota com en deien abans!

El joc de pilota, a casa nostra actualment està reduït a un espai geogràfic molt concret com és el País Valencià, té en el jeu de paume medieval el seu avantpassat europeu, però abans s’estenia per tota la Mediterrània i perviu també amb molta força al País Basc.

El joc de pilota té moltes modalitats i es pot veure jugar en dos espais molt diferenciats.

Un espai és el Trinquet, espai tancat per quatre parets de forma rectangular i parets llargues anomenades muralles i que es caracteritza per les dues parets verticals i altes del costat que permeten rebots inesperats. Els jugadors no juguen contra una paret sinó que els equips s’enfronten amb una xarxa pel mig com al tennis. En el trinquet acostuma a haver-hi graderies anomenades escala, però no són graderies apartades sinó que interactuen amb el joc i és un espai on el públic anima els jugadors, esquiva els cops de pilota i on es realitzen tots els moviments dissimulats d’apostes. En aquest indret s’hi acostuma a jugar a modalitats de raspall o escala i corda.

L’altra lloc natural del joc és el carrer, espai avui en dia ocupat per cotxes, però que de tant en tant queda ocupat pels jugadors de pilota. Aquests carrers acostumen a ser llargs i amples i sense cotxes aparcats. Els únics obstacles que hi acostuma a haver són els edificis amb balcons, portes i entrades de les cases I el públic que seu allà on creu que ho veurà millor. Aquests obstacles fan que les partides de les modalitats de Galotxa, Llargues i raspall siguin més emocionants.

El joc de la pilota es caracteritza pel fet que els jugadors estan acarats, separats per una corda o unes ratlles a terra i es tracta de colpejar la pilota amb la mà (degudament protegides segons la duresa de la pilota) i on l’objectiu és fer punt.

A València hi ha constància de la pràctica de pilota als carrers a partir del segle XIV i és un dels jocs que s’ha mantingut viu fins als nostres dies, lluitant contra prohibicions i intents d’eliminació ja que les classes altes van deixar de jugar-hi i va quedar com un joc de la gent de classes baixes, un espai lúdic per a la gent del carrer.

Què necessitem per jugar? Per jugar a pilota cal portar una vestimenta adequada, vestint de roig o de blau sent el roig el color de l’equip teòricament més fort. Aquesta diferència de vestimenta ve marcada per afavorir i facilitar les apostes. Pot semblar, doncs, que estiguem en un casino si escoltem una aposta a favor del roig!

Les pilotes amb què juguem poden ser un factor determinant per a les partides. Podem trobar pilotes més ràpides o més lentes, més grosses o més petites, però la majoria estan fetes de material dur com el cuir, cosa que requereix que els jugadors es posin una espècie de guants protectors a la mà, ja sigui per protegir el palmell de la mà o els dits en el cas de la modalitat de raspall, on la mà s’arrossega per terra amb certa freqüència. Trobem pilotes de vaqueta, de badana, de tec , etc..

Com es puntua? La partida es divideix en jocs o “tantos”. Quan un equip aconsegueix un “tanto”, canvia l’equip que saca i l’equip que resta. La manera de puntuar és semblant al tennis, començant pel 15, 30, val i joc. Un dels aspectes més sorprenents del joc de la pilota són les apostes o travesses fet que fa molt atractiva una partida de pilota i, segons alguns entesos, és gràcies a les juguesques que ha sobreviscut el joc.

El públic es pot adreçar al Marxador, que és l’encarregat de casar les apostes. L’espectador li diu la postura (l’aposta) i si el marxador creu que aquesta té trellat (possibilitats) l’atén i li dona un rebut i replega els diners, per començar a cantar-la buscant un altre espectador que aposti diners en contra. Les travesses es poden fer al quinze o al joc que es disputarà immediatament posterior i el crit que se sent respon a : als rojos 50 euros!!!! O als blaus (si voleu).

També es pot sentir cantar la diferència de punts: de cinc pels blaus! Ja veieu que el món de la pilota amaga unes vivències úniques ¡ us convidem a veure un joc que tot i que ha evolucionat, no ha perdut l’essència del joc de pilota al carrer que en molts llocs ja només en queda el record de la placa del carrer¡

On puc veure una partida de pilota? Quan comença el bon temps hi ha partides per tot arreu. Mireu els programes de festa major dels pobles. I trobareu més informació sobre calendaris i competicions al web de la federació de pilota valenciana (http://fedpival.es/).