Dues tesis doctorals sobre pessebrisme

Dues tesis doctorals sobre pessebrisme

Aquest espai es diu «El pessebre és un món». I és que ja sabeu que sempre diem que el pessebre és art, és religió, és sentiment, és història, és tradició, és vivència comunitària… i un llarg etcètera. El pessebre és cultura. Ep! Cultura en majúscules. A més, la tradició del pessebre està molt arrelada a casa nostra. Podem dir que és una tradició transversal en el temps i en l’espai.

En alguna ocasió, en aquest espai també hem lamentat que un fenomen com el pessebre no tingui l’atenció que es mereix des dels treballs de recerca i divulgació que es fan a les universitats.

Però enguany tenim una molt bona notícia. Més ben dit: tenim dues bones notícies. A casa nostra s’han presentat dues tesis doctorals centrades en el món del pessebre.

D’una banda, el dia 23 de gener, a la sala Sant Jordi de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, l’Enric Benavent va defensar la seva tesi doctoral Simbolisme religiós a l’espai públic. El cas dels pessebres públics i les possibilitats d’innovació en el pessebrisme. L’elaboració de la tesi va ser dirigida per la doctora Josefina Roma. Val a dir que els membres del tribunal van valorar especialment la novetat de la tesi i la seva amplitud («és com dues tesis en una», van arribar a afirmar!), així com la gran quantitat de qüestions al voltant del pessebre que s’hi analitzen. Cal destacar l’estudi exhaustiu que es fa a la tesi de dos pessebres al carrer: el pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona del Nadal de 2004 i el de Càritas de Terrassa del Nadal de 2009. De ben segur que es tracta d’un treball que caldrà tenir molt en compte a partir d’ara a l’hora de parlar de pessebrisme.

I el 18 de juliol, en Jordi Montlló va defensar a la facultat d’Antropologia de la Universitat de Barcelona la seva tesi doctoral La fira de santa Llúcia de Barcelona: la primera fira de pessebres documentada (1786-2012), també dirigida per la doctora Josefina Roma. Es tracta del primer estudi històric i etnogràfic que s’ha fet mai sobre la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, fruit d’una recerca exhaustiva d’arxius, hemeroteques i de més de 70 entrevistes a firaires i d’altres persones vinculades amb la Fira. La recerca abasta des de 1786 fins a l’actualitat, i posa de manifest l’evolució del pessebrisme a la Barcelona de principis del segle XX. És molt interessant l’atenció que la tesi fa a les històries familiars dels firaires. El tribunal va elogiar el treball rigorós i exhaustiu que hi ha al darrere de la tesi, i li va concedir la màxima qualificació. Cal destacar que el tribunal va posar l’accent en la gran quantitat de recerques possibles que obre aquesta tesi.

Seria injust acabar aquest espai sense fer esment a la tesi doctoral Arte, imagen y conventos en el Quito Virreinal, siglos XVI-XVIII. El ciclo litúrgico de Navidad, presentada també enguany pel pessebrista madrileny Ángel Peña Martín.

Que es publiquin tesis doctorals sobre pessebrisme és una gran notícia. Els que estimem el pessebre ens n’hem de felicitar!

Albert Dresaire