L’aplec de tardor (sardana)
Conrad Saló i Ramell

L’aplec de tardor (sardana)
Conrad Saló i Ramell

Conrad Saló i Ramell

Conrad Saló nasqué a Granollers l’any 1906 en el si d’una família de músics, originària de Palau-sator. Rebé els primers ensenyaments de música del seu pare, a l’Escola de Música de la Bisbal. L’octubre de 1913 entrà a l’Escolania de Montserrat. Quan abandonà el monestir, amb 16 anys, havia estudiat harmonia, contrapunt i composició, i dominava el piano, l’orgue, el violí i el cornetí. Poc després, ampliaria la seva formació a l’Acadèmia Casals de Barcelona.

Pel carnaval del 1923 entrà a la cobla La Principal de la Bisbal (on ja hi tocaven el seu pare i el seu germà) com a segon fiscorn en la formació de cobla, i violí i piano en la formació d’orquestra. A l’any 1935 n’esdevingué director, substituint en Genís Canet i Boadella. Romangué a la cobla fins a la jubilació, a l’actuació de Carnaval del 1977, a Sitges. Durant aquests anys, la seva exigència i el seu rigor portaren la Bisbal a un nivell altíssim. A ell s’atribueix la incorporació d’un tercer trompeta i un segon trombó, per

tal d’equilibrar la potència entre la fusta i el metall i guanyar també possibilitats harmòniques.

L’Escola de Cobla Comarcal “Conrad Saló”, a la Bisbal d’Empordà, va ser fundada el 1981 per iniciativa de l’ajuntament que també organitza un concurs de composició de sardanes que porta el nom del compositor.

En la faceta compositiva, la seva primera sardana data de l’any 1941, tot i que no fou fins els anys seixanta que intensificà la seva dedicació. Escrigué més de setanta sardanes. I de totes elles, segurament la que avui escoltarem és la més transcendent. Dedicada a l’Aplec de Les Roquetes, de Barcelona, i estrenada al Parc de la Guineueta l’any 1979, fou el seu triomf més popular l’any següent, a Lloret de Mar, on obtingué el doble guardó de Premi de la Crítica i de Sardana de l’Any. El 1981, dos mesos abans de la seva mort, obtenia novament aquest darrer premi amb la sardana “Aires garriguencs”.

La versió que escoltarem avui és la que enregistrà l’any 1999 la Cobla de Cambra de Catalunya pel CD “LES DEU DE SARDANA”, editat per TVC-Disc i que incloïa les millors 10 sardanes de la història segons la votació dels seguidors d’aquest programa de Televisió de Catalunya.

L’aplec de Tardor, de Conrad Saló.