Casa de la Festa de Tarragona

Casa de la Festa de Tarragona

La Casa de la Festa de Tarragona és un equipament cultural que permet la conservació dels elements del Seguici Popular de la ciutat de Tarragona i que explica la seqüència ritual de les Festes de Santa Tecla. Consisteix en un edifici on es conserven, s’exposen i es mostren els elements patrimonials del Seguici Popular de les Festes de Santa Tecla. A més, se n’explica la seqüència ritual amb tots els actes principals de les més remarcables festes tarragonines, així com el coprotagonisme cabdal del fet casteller al llarg de la història. Les Festes de Santa Tecla de Tarragona i els elements festius que les conformen i configuren es troben plenament emmarcats en les representacions de teatre popular de carrer propis i característics de l’Europa medieval, amb uns orígens que ens fan viatjar fins a l’any 1321. Es tracta d’unes festes que, alhora, es caracteritzen per una extraordinària participació ciutadana.

La Casa de la Festa, ubicada en un dels pocs exemples supervivents del patrimoni arquitectònic industrial de la capital del Tarragonès, en certa manera es pot considerar hereva d’una d’anterior que existia a Tarragona des de mitjans del segle xv, i que estava destinada a conservar els entremesos que formaven part del seguici festiu, per bé que aquesta no va complir mai cap tipus de funció expositiva ni, molt menys, turística, sinó, simplement, de magatzem dels bestiari popular tarragoní. L’actual Casa de la Festa atrapa en l’espai i en el temps la màgia pròpia de la festa gran de Tarragona (celebrada anualment entre el 15 i el 24 de setembre) per fer-la conèixer als visitants al llarg de tot l’any. L’equipament disposa de tres sales expositives que us submergiran de ple en la celebració, i d’una quarta audiovisual on les noves tecnologies fan reviure les emocions d’aquestes festes emblemàtiques.

Donada l’alta significació patrimonial dels elements del Seguici Popular i dels castells, la societat civil tarragonina va reivindicar durant molts anys aquesta infraestructura cultural, fins al punt que l’any 1997 es va lliurar un manifest conjunt a l’ajuntament de la ciutat en el qual es demanava la construcció de la Casa de la Festa com a equipament cultural que permetés la conservació dels elements identitaris de la celebració, la seva explicació pedagògica i la seva difusió turística.

L’actual infraestructura cultural va ser pensada gràcies a un llarg procés de participació ciutadana, amb les aportacions de la Comissió del Seguici Popular, de l’Assemblea d’entitats i de la Taula de la Festa –integrada per especialistes d’arreu del país– i està ubicada en una finca de prop de 1.400 metres quadrats situada just a tocar del nucli històric de la ciutat. Finalment, la Casa de la Festa de Tarragona va entrar en funcionament l’any 2007, i actua com a espai de conservació de la imatgeria festiva, local d’assaigs i residència d’entitats. El darrer pas es va assolir el dia 31 de maig de 2008, quan va iniciar el seu camí com a espai visitable amb un projecte expositiu permanent. A banda de les visites ordinàries, l’equipament ofereix la possibilitat de gaudir de visites guiades.

Podem afirmar que aquest pot ser considerat, en part, el punt i final del procés de recuperació festiva de les Festes de Santa Tecla de Tarragona iniciat just en acabar-se el Franquisme, un procés de recuperació que gràcies a l’esforç de totes les entitats i col·lectius del Seguici Popular, de les colles castelleres i de la societat civil tarragonina en general va tornar a situar aquesta celebració entre les capdavanteres al nostre país. A fi de comptes, aquest projecte acabarà tenint una forta repercussió en la millor conservació de les peces del seguici, i esdevindrà catalitzador de noves iniciatives.

Entre els elements als quals cal prestar una atenció especial, ja sigui físicament ja sigui per l’explicació que en aquest equipament s’hi dona, cal destacar els Gegants de la ciutat, datats del 1851; els Gegants Vells, estrenats el 1825 i propietat del carrer del Cos del Bou des del 1904; el Gegant Negrito, un dels pocs del nostre país que llueix pantalons o la magnífica col·lecció de Nans obra de l’escultor Verderol, una de les més extraordinàries de Catalunya. Tot plegat sense oblidar les emocions que desprèn la magnífica i estructurada Processó del Braç Incorrupte de Santa Tecla, l’originalitat i la tècnica dels pilars caminant del dia de la Mercè, l’excepcional castell de focs reflectit a les aigües de la platja del Miracle o el satíric i inimitable Ball de Dames i Vells.