Marina

Marina

L’any 1967, l’empresa del Gran Teatre del Liceu va encarregar a en Ramon Trabal Altés l’escenografia i el vestuari dels cantants de l’òpera Marina, del mestre Emilio Arrieta.

Gràcies a la intervenció del mateix Trabal i, després d’unes converses amb el Sr. Pàmies, qui era qui portava en aquella època la gestió del Liceu, la coreografia del ballet, inclòs en l’original de l’òpera però que mai s’havia representat, va ser encomanada a Albert Sans. I la interpretació a l’Esbart Dansaire de Rubí.

L’acció de l’òpera està situada a Lloret de Mar, i l’esmentat ballet estava inclòs en l’escena de la festa del casament dels dos protagonistes. El mateix Albert Sans va definir la “Marina” com l’expressió del poble: una dansa alegre, engrescadora, clara i neta.

L’òpera es va representar per primer cop, amb el ballet inclòs, el 20 de gener de 1968 al Gran Teatre del Liceu, amb Cecília Albaneses i Pedro Lavirgen com a cantants protagonistes. Per aquesta ocasió, i per completar la part de dansa, el mestre Joan Altisent va composar la “Suite de temes de la costa catalana”, que interpretaren els primer ballarins i el cos de dansa del Liceu, i la sardana “La festa de Sant Llorenç”, que van ballar la “Institució Ballets de Catalunya”, l’Esbart Dansaire de Rubí i els mateixos ballarins del Liceu conjuntament. I al final, la que avui coneixem com a “Marina”.

Cal fer constar que, no solament no s’havia interpretat mai la dansa fins aleshores, sino que s’havia suprimit també tot el fragment musical.

Durant un temps, en el repertori dels de Rubí, hi constava la “Suite Mediterrània”, que incloïa l’esmentada sardana i la “Marina”, però amb els anys, i per voluntat expressa del coreògraf, la “Marina” s’interpretà en solitari, ja que quan acabava la sardana calia un canvi posicional abans de l’inici de la Marina que li restava continuïtat a la suite.

La instrumentació per a cobla la realitzà el mestre Jordi Núñez i Pallarola, i fou estrenada a Molins de Rei, el primer de maig de l’any 1968.

——–
L’Agrupament d’Esbarts Dansaires va dedicar el seu seminari XIIIè Seminari Monogràfic amb el títol “Inspiració sobre temes populars, gloses i creacions” a la “Marina” d’Albert Sans.
Aquí teniu algunes imatges dels assajos conduïts pel mateix coreògraf.

——–