La plantada del pessebre
a Sant Mateu

La plantada del pessebre
a Sant Mateu

LA PLANTADA A SANT MATEU ÉS LA PORTA D’ENTRADA AL NADAL DES DE 1971

Catalunya és un país que s’estima les seves tradicions i la seva terra. Ho ha posat de manifest en innombrables iniciatives de caràcter social i cultural. En un dels aspectes que destaca és en la tradició excursionista, en el seu vessant esportiu i cultural. També destaca en la tradició pessebrista, on a nivell associatiu es va crear la primera associació pessebrista ara fa 150 anys.

Avui us expliquem una iniciativa que es va originar ja l’any 1971 promoguda pels Amics de l’Art Pessebrístic de Premià de Mar i la parròquia de Sant Cristòfol, que combinen aquestes dues grans tradicions, excursionista i pessebrista, amb una voluntat espiritual: una plantada de pessebre en l’incomparable marc de l’ermita romànica de Sant Mateu, en el Parc Serralada Litoral, a Premià de Dalt. Està ubicada en un turonet que s’enfila discretament per atalaiar el mar que banya les nostres costes i preservar pescadors i mariners dels seus perills. L’ermita, d’una sublim austeritat, perfila el turó de Sant Mateu des dels temps de l’Abat Oliba. La petjada de la pedra vista ha impregnat el paisatge des d’època tan reculada que s’han fet indissociables l’un de l’altre fins al punt de provocar-nos un estat d’ànim plaent que ens hi fa tornar sovint per tastar una mica de cel des de la terra.

És una de les moltes plantades de pessebres que es fan arreu del territori català, cadascuna amb la seva personalitat pròpia, però totes, sens dubte, promogudes per aquesta estimació a la terra i a la tradició. Un aplec de persones d’una comunitat que es troben per celebrar que s’acosta el Nadal, lluny del brogit cada cop més eixordador de la ciutat i lluny dels miratges dels neons que ens volen fer creure que som el que comprem en comptes del que compartim.

Des de llavors, cada any a les vigílies de Nadal, es puja a peu  un pessebre obra d’un artista local. Animats pels Caminants de matinada, entitat excursionista, aquells que us hi vulgueu apuntar enguany, heu d’estar el diumenge 15 de desembre a les vuit del matí a la Plaça Nova de Premià de Mar. L’excursió és de dificultat baixa; dura un parell d’hores i un cop s’arriba a la fita es comparteix un esmorzar preparat per l‘organització. Tothom és convidat a fer una aportació voluntària per l’esmorzar i amb el que sobra després de comprar les provisions es destina a la Marató de TV3.

Després a les onze, qui vulgui pot assistir a l’eucaristia, on es beneeix el pessebre i en acabar es fa una rotllana al seu voltant per cantar les tradicionals nadales. També es pot gaudir de la natura amb vistes al massís de Céllecs, el Montseny i en dies més clars fins el Pirineu, Montserrat i la plana de Barcelona.

El paratge està presidit per l’ermita rural d’època romànica dedicada a Sant Mateu, on per la festa del sant s’hi celebra un aplec. Al seu davant s’alça la centenària masia de Can Riera i seguint un corriol en direcció nord des de l’ermita hi ha la font de Sant Mateu, amagada per l’ombra dels pins que l’han acompanyada en els darrers decennis, amb les seves basses i el plafó ceràmic amb la imatge del sant.

Durant 43 anys aquesta celebració s’ha mantingut viva malgrat les dificultats i el pas del temps que tot ho cura o tot ho mata. La societat ha canviat molt des de llavors, el final d’una dictadura llarga i anquilosada. Ara diuen som més conformistes o més materialistes. Però els que pugen a plantar el pessebre mantenen la il·lusió del primer dia. Ara hi pugen els fills i els nets d’aquella generació, famílies que no han defallit i han mantingut encesa l’espurna que fa viure el Nadal a les llars. Faci fred o bon temps, hi hagi crisi o bonança, el diumenge abans de Nadal és una data assenyalada per tots aquells que viuen el Nadal com a font de creixement personal i desitgen compartir la seva joia amb els seus veïns de comunitat.

Us hi esperem.

Jordi Montlló Bolart