Programa 362 – 03/03/2017 – Edició 2151

Programa 362 – 03/03/2017 – Edició 2151

El PortalSardanista.cat
al FES TA FESTA

Des del passat dia 1 de març hom ja pot visitar a la xarxa el nou portalsardanista.cat, la nova web de la Confederació Sardanista de Catalunya, una proposta realment important que aglutina esforços i que ens ofereix notícies i història, actualitat i informació de tot tipus al voltant de la sardana i amb les més modernes prestacions d’immediatesa i ubicuïtat. Una gran vaixell que capitaneja en Joan Aranda, i que estem segurs que aportarà moltes i moltes coses de cara al futur. Agenda, competició, notícies, vídeos, fotografies, miniwebs, biblioteca… No us el podrem explicar tot. El millor és cabussar-s’hi. Us ho passareu bé.

També en aquest portal, entre d’altres coses, podeu comprar entrades i saber la darrera hora del concurs LSDA “La sardana de l’any”. Però això també us ho podem dir nosaltres ja que si ens escolteu coneixereu el resultat de la segona semifinal i podreu escoltar les sardanes de la tercera, ambdues de l’Enric Ortí: les titulades “Memòries compartides” i “3/4 de 100”.

A la part central del programa punxarem un parell de temes i us presentarem CORNUCÒPIA, un nou treball discogràfic que han enregistrat Jordi Mestres (gralla) i Jonatan Carbó (orgue), que han reunit per primera vegada aquests dos instruments en una placa. Amb l’explícit sots-títol de “Música per a gralla i orgue”, ens ofereixen un treball molt ambiciós i agosarat amb una realització acurada i rigorosa i, en definitiva, molt i molt interessant, que segur que us sorprendrà i agradarà. El nou CD inclou obres de Bernat Bataller, Albert Carbonell, Carles Prat, Àlex Cassanyes i Francesc Rius. Aquest Youtube us dona una petita mostra de tot el que diem.

Òbviament, tampoc faltaran les seccions:

  • Com ara els SONS DE LA TRADICIÓ que escriu i explica en Ramon Vilar i que avui ens convida a escoltar “Cants de caramelles”.
  • O les DITES I REFRANYS que ens tria i comenta en Víctor Pàmies. La que ha escollit per a aquest programa és aquella tan popular que versa: “Sortir del foc per caure a les brases”.
  • El conte que ens explica l’Albert Estengre a la seva secció CONTES I MENTIDES porta per títol “El jutge i les patates”, tot i que es podria haver anomenat perfectament com el famós llibre d’en Quim Monzó “El perquè de tot plegat”. Quan l’hagueu escoltat entendreu perquè els judicis duren tant.
  • En Xicu Sànchez Carcassés ens porta un altre dels seus CANTS DE TAVERNA. Concretament és el torn del grup de Calafell VELES I VENTS que interpretarà una havanera-rumba titulada “Cerca del río”.
  • I per acabar un nou EXPEDIENT C de l’Amadeu Carbó en què ens parla de “El canvi d’hora”, aquesta experiència inexplicable que hem de patir cada any als voltants de l’arribada de la primavera. Potser ni ell mateix ens ho sabrà explicar…

I encara tindrem temps d’explicar-vos la important cessió del Fons documental Lluís-Carles Busquets al Departament de Cultura de la Generalitat, un fons de cultura popular que conté un total de 1.218 llibres i 31.700 documents gràfics; o del RUBRIFOLKUM, el festival programat entre els proper dies 8 i 12 de març a Sant Boi del Llobregat; o de les properes cites amb la trentena edició del TRADICIONÀRIUS…

I pel que fa a la música, encara podreu escoltar la versió del grup MESCLAT de la immortal cançó de la Maria del Mar Bonet i en Lluís Serrahima “Què volen aquest gent”; o una de les sardanes del mestre Francesc Civil inclosa en el darrer CD de la FONOTECA DE COBLA, el quart treball de la col·lecció de la Cobla Ciutat de Girona i que es va interpretar en el concert del passat dissabte a L’Auditori gironí: “L’Andreuet i l’Elvireta”.

I tot en 55 minuts. Que no arribem a l’hora per si heu de passar el “boleto”…