Programa 518 – 7/02/2020 – Edició 2307

Programa 518 – 7/02/2020 – Edició 2307

Dues novetats discogràfiques al FES TA FESTA

I en ambdós casos es tracta del primer volum d’una futura col·lecció.

“Músiques del Mercè Dansa”, endegat per l’Esbart Català de Dansaires i que recull, com el seu nom indica, la banda sonora de les danses vives que al llarg dels anys s’han anat interpretant en aquest festival que s’organitza en el si de les Festa Major d’estiu barcelonina.

I “Grans clàssics”, un recull de sardanes de tots els temps i per a tots els gustos triades pels mateixos músics que les interpreten i que ha enregistrat la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Un CD que es presentarà en concert el proper dilluns dia 10, a les 20 h, al Teatre l’Aliança del Poble Nou, de Barcelona.

Dues propostes molt interessants i que, com us hem dit, prometen continuïtat, fet que ens congratula especialment. D’ambdues n’escoltarem una peça: del “Músiques del Mercè Dansa” escoltarem el “Galop de la Mercè”, del nostre director Jesús Ventura, la música que inicia el disc i que clou tradicionalment amb una gran dansa conjunta de tots els participants el festival de cada any; i dels “Grans clàssics” escoltarem la sardana que en el seu moment fou un dels èxits més rotunds de la producció del mestre Fèlix Martínez Comín, i que no ens consta que hagués estat mai degudament enregistrada, la titulada “Dolç record”.

Aquests seran el primer i el darrer temes d’un programa que musicalment es completarà amb la ja és segona semifinalista de LA SARDANA DE L’ANY 2019, la composició de Jordi Vilaró titulada “Un espai pel 90è” que ens interpretarà la cobla La Principal del Llobregat; i amb el nostre Youtube de la setmana que ens portaran el grup nord-català ELS DELAI, una banda de hiphop-rumba-balkan que ens explicarà la història de “En Xisku de Céret”.

I a banda de tot això tindrem les SECCIONS:

  • Els SONS DE LA TRADICIÓ, d’en Ramon Vilar, que ens trasllada a la ja molt propera arribada de la Quaresma (el Carnaval ja el tenim aquí mateix) per reproduir-nos una cançó titulada “Serra la vella”.
  • Les DITES I REFRANYS, d’en Víctor Pàmies, que ens en comentarà una que versa “No hi ha temps que no torni”.
  • ELS REMEIS DE L’ERMITÀ, la secció de Fra Valentí Serra de Manresa que aquesta vegada ens explicarà les nombroses propietats medicinals, nutritives i de tota mena del “Julivert”.
  • ELS TEMES D’EN XINO, d’en Josep M. Francino, que ens convida a recordar aquell tema històric d’en Benny Moré adaptat per en Jordi Lara, amb arranjament d’en Jorge Sarraute i interpretat per la cubana Lucrecia i la Cobla de Cambra de Catalunya: “Mira amb quina gràcia”.
  • I també tindrem un dels espais que prepara en Gustau Molas des del Museu Etnològic de Barcelona: a ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC parlarem de “La sopera”.

I en mig de tot això repassarem el calendari de les properes actuacions del 33è TRADICIONÀRIUS; us parlarem d’alguns actes d’aquest cap de setmana de la Festa Major de Santa Eulàlia a Barcelona; anunciarem el concert i l’aplec que tindran lloc aquest diumenge dia 9 a Navarcles; avançarem que, el proper dia 15, se celebra la Gran Revetlla 2020 de l’Agrupació Cultural Folklòrica Sabadell Sardanista; i us convidarem a visitar l’exposició fotogràfica del nostre col·laborador Antoni Serés titulada “Matalassos” que durant tot el mes de febrer podeu veure el Cafè de les Delícies de la Rambla del Raval, de Barcelona.

I tot això amb el record constant per aquells que no són a casa perquè hi ha un estat repressor que els ho impedeix.

Però la cultura popular no s’atura. I la setmana que ve ho tornarem a fer. I vosaltres?