Arxius de categoria per "Dites i refranys"

Víctor Pàmies i Riudor (Barcelona, 1963) és un lingüista que s'ha especialitzat en la paremiologia, la ciència que estudia els refranys. Una passió de més de quinze anys que vol convertir en el centre de la seva vida laboral, professional i personal. N'hi ha que volen viure del "cuento"... per què no provar-ho amb els refranys?
Ha estat batejat com el primer paremiòleg 2.0 per la seva presència a la xarxa, que podeu seguir des del portal dites.cat i intenta compaginar la xarxa, el paper i els actes presencials en percentatges similars.
Està forjant una base de dades sobre fraseologismes que ja ha superat els 400.000 registres. Com ell diu, "un bon coixí" d'on extreure tot el material que comparteix amb els seus seguidors.
En aquesta secció intentarà explicar-nos l'origen de les dites i refranys catalans més populars.

 

06-07-2018 a Dites i refranys

Escombra nova escombra bé

Parlàvem del consumisme, que ens agrada lluir i estrenar coses. El refranyer comparteix part de culpa en aquest vici consumista: Per Nadal, qui res no estrena, res no val. Escombra nova, escombra bé. O escombra net. De ben petits ja ens inculquen l’adoració al consum. Tingues casa teva, el teu cotxe, les teves coses… Però …

Continuar llegint

28-06-2018 a Dites i refranys

Les aparences enganyen

Res és el que sembla i ben sovint ens volen fer creure coses que no són. Diem que tothom veu la cosa segons la ullera que es posa. I no ens ha de sobtar, atès que vivim en una societat on el que val és l’aparença, on la possessió és més valorada que la persona. …

Continuar llegint