Els jocs de taula

Els jocs de taula

Catalogats dins d’una mateixa sèrie, en les calaixeres del fons Arxiu Joan Amades de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals hi ha una interessant  col·lecció de jocs de taula tradicionals impresos en suport de paper dedicats als naips o cartes (6 exemplars),  loteries d’atzar (29 exemplars), les dames (1 exemplar), el joc de l’oca (15 exemplars) i els escacs (1 exemplar).

La globalitat del conjunt, dedicat als jocs d’entreteniment, és un sorprenent recull d’imatgeria on trobem, per exemple, en els naips, cartes impreses en fulls, els quals estan pensats per ser retallats, ja que anaven adreçats a un públic infantil amb títols inequívocs com ara: “Naipes Infantiles”, “Baraja para niños” o bé “Juego de la baraja para los niños” en el qual hi ha escrit un manual d’instruccions perquè la mainada aprengui a jugar amb correcció i, en tots els models, es reprodueixen les figures de la baralla clàssica amb dibuixos amb aires infantils.  Aquestes cartes són litografies impreses a Barcelona, en els tallers: “Llorens”, “Succesor de Antonio Bosch”,  “Paluzie” així, com també, se’n conserva una amb la inscripció: “Se halla de venta en la Casa Roca. – Lonjeta 53. – Palma”

Virolla

Pel que fa al joc de taula que hi ha en un major nombre d’unitats al fons Arxiu Joan Amades, aquest és el que té a veure amb les loteries. Els papers recorden els boixos de les auques i van acompanyats, alguns, de rodolins i estan classificats de forma numèrica o bé, alfabètica, sempre, però,  amb una descripció tècnica per poder jugar. Els títols dels impresos porten noms com ara: “Loteria de los setenta y dos”, “Loteria infantil recreativa”,”juego de la ruleta para niños”, “Nueva loteria de los globos” o, entre d’altres, “Aleluyas del piti-miní”  de la qual, un exemplar, com a informació complementària, recull les dades: “Madrid 1866 – Impremta de Marés y compañia, calle de la Encomienda, núm. 19”.

Ara bé, possiblement, l’imprès més antic de tota la col·lecció sigui la xilografia “El noble juego de las damas” amb el següent peu de pàgina: “Barcelona: imprenta de Ignacio Estivill, calle de S. Pablo, 23. -1861”, en  el qual, després d’una detinguda observació, descobrim que hi apareixen alguns defectes d’impressió, unes diminutes rodonetes o taques blanques que, curiosament, foren ocasionades per  corcs que en el moment d’estampació hi havia al motlle de fusta, la qual cosa fa suposar que el gravat del joc de les dames es remunta encara a una major anterioritat.

L’altra proposta nombrosa d’exemplars de jocs que hi ha en la Direcció General del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya fa referència al Joc de l’oca que, com a variants, trobem editades en llengua catalana, castellana i en francès a les ciutats de: Mallorca (Felip Guasp), Barcelona (Paluzie), Epinal – França – (Pellerin) així, com també, en altres exemplars, hi ha informació al peu de pàgina dels llocs de venda: Barcelona (Antonio Bosch), Gerona (Miguel Homs) i Reus (Juan B. Vidal).

Respecte a les dimensions físiques de la col·lecció de documents efímers que hi ha sobre jocs de taula en les calaixeres del fons Joan Amades, cal explicar que el més voluminós és el retallable: “Juego de ajedrez”  que és una litografia de 53 x 39 cm. impresa a Barcelona per “Hijos de Paluzie” i, la més menuda de totes, és un curiós tauler sobre el joc d’atzar de la “Virolla” de 22 x 33 cm. on en les caselles radials del full de paper hi ha il·lustracions que evoquen els boixos de la popular Auca del Sol i la Lluna.