Els fulls volanders de Montserrat

Els fulls volanders de Montserrat

Entre la documentació efímera dipositada en les calaixeres del Fons Joan Amades de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya hi ha una col·lecció de fulls volanders, els quals tenen en comú, com a punt d’interès, la muntanya de Montserrat.

Els documents, en format de paper, són, la majoria, una senzilla sèrie de propagandes de mà que el folklorista va anar recollint sobre horaris de transport per accedir al santuari ja sigui per carretera, en ferrocarril de cremallera o bé en funicular aeri. També, una relació de programes publicitaris relacionats amb l’oferta hotelera de la zona, rutes excursionistes pel massís muntanyós i altres rareses, com per exemple: embolcalls de productes gastronòmics, publicitat de licors o proves d’impremta d’una participació d’un número de loteria del sorteig de Nadal.

Pel que fa a l’antiguitat del conjunt dels materials dipositats, en alguns dels impresos hi apareix informació dels anys d’edició, els quals donen pistes de l’època en què foren escrits, com ara, el més antic, que possiblement és un “Plànol Topográfich del Monestir de Montserrat y de sos voltants publicat per la redacció de la Revista Montserratina 1909” i, per contra, el més contemporani, probablement un full esquinçat amb els horaris del “Ferrocarril de Cremallera de Monistrol a Montserrat” de l’any 1942.

Amb el pas del temps, l’estudi de la globalitat dels fulls volanders montserratins resulta interessant d’analitzar ja que en l’actualitat aporten informacions de contrastada riquesa. A tall de mostra, descobrir, per exemple, un fullet de l’aeri de Sant Jeroni, el qual està redactat en anglès, òbviament, pensat ja pels turistes estrangers de l’època; un document de propaganda en llengua castellana per visitar l’ermita i mirador de Sta. Magdalena, que en  la part superior del qual, s’inicia amb un: “Saludo a Franco!”, “Arriba España!” i, per citar un altra publicitat del fons Amades, difondre el text que hi ha en el prospecte de “l’Any Jubilar 1931” on descriu, entre altres informacions, les excel·lències del Gran Hotel Restaurant Marcet amb les següents paraules: “Enclavat en mig del bosc. – A tres Kilòmetres del Monestir, a cent metres de la carretera de Monistrol a Montserrat i a cinc minuts de la renomenada Font dels Monjos, es troba aquest esplèndit Hotel, reconstruït amb tot el confort modern. Llur situació és excel·lent i des de les seves espaioses terrasses s’ovira un meravellós i únic panorama. Es sens dubte el millor saló per a noces i banquets. Grans salons de billar, piano, lectura i the. Luxoses habitacions amb aigua corrent, telèfon i bany. Esmerat servei de restaurant. Servei d’automòbils a l’arribada de tots els trens i combinats amb les funcions religioses del Monestir. També disposa d’un servei automobilístic per excursions.”

Després de llegir el reclam promocional, potser concloure que, Joan Amades es va hostatjar en aquest indret o bé, en algun dels altres espais que en conservà documentació, ja que entre la col·lecció hi ha papers dels Hotels Restaurant Colonia Puig i del Restaurant del Monasterio de Montserrat els quals, per l’època, també feren campanya dels serveis que oferien. Qui sap?

Sigui com sigui però, entra la producció literària de Joan Amades i vinculat a la muntanya de Montserrat, hi ha en els armaris compactes del Departament de Cultura un exemplar de l’acurada edició del llibre: Montserrat, tradicions i llegendes. Estampat en els obradors de la impremta Altés de Barcelona, amb il·lustracions del gravador Enric Cristòfol Ricart i editat per La Llumenera el 1946  on gairebé segur,  mentre el folklorista descobria sobre el territori cims, roques, ermites, estadants, refranys… per incloure en el text, en paral·lel, recopilava els fulls volanders.