Les figures

Les figures

Totes van cap al Portal
a portar-hi ses ofrenes
les figures tan serenes
del pessebre de Nadal.

Pel camí bell i eternal
que traspassa les carenes
van deixant els dols i penes
i el seu viure és immortal.

Aquest fragment del poema Les figures del pessebre del mestre Joan Llongueres, ens posa en situació per preparar l’element imprescindible del pessebre: els seus personatges.

És una bona idea fer-nos les figures nosaltres mateixos, i encara és una idea millor si les figures representen les persones del nostre grup, de la nostra família o de la nostra classe. En el pessebre, tradicionalment, s’hi representa la societat que l’està fent. Així doncs, posem-nos a dintre del pessebre!

D’escultors que han fet bellíssimes figures de pessebre a Catalunya n’hi ha hagut i n’hi ha molts, nosaltres no cal que arribem a la seva excel·lència tècnica i artística. Podem fer figures de moltes maneres, creatives imaginatives i que siguin ben personals i úniques.

  • Un recurs fàcil és fer les figures amb cartró o cartolina retallada i pintada. Hi ha molts retallables de pessebres que ens poden ajudar. Una bona pensada és posar a la cara dels personatges del pessebre una foto dels membres de la família o del grup.
  • Una altra manera senzilla de fer les figures és amb plastilina de colors o amb algun dels productes de modelatge que hi ha actualment al mercat. Cal partir de formes senzilles, boles, cilindres, cons per fer les diferents figures.
  • El material de reciclatge ens pot donar moltes possibilitats: envasos buits, tubs de paper higiènic, càpsules de cafè són materials ben fàcils de combinar.
  • Lògicament també podem aventurar-nos a fer figures amb fang, si usem fang que s’endureix sense forn, després les podem pintar.

Les figures al pessebre cal que estiguin ben distribuïdes per l’espai, ni formant una fila cap a la cova ni posades sense solta ni volta. Busquem activitats de la vida quotidiana, situacions de diàleg entre elles, fem que amb les figures es vegi un poble viu.

Enric Benavent