Gegants Moros de Sitges

Gegants Moros de Sitges

Aquests gegants d’aparença morisca tenen els seus inicis en els anomenats gegants Moros d’en Querol de Sitges.

Foren estrenats cap a 1840 i els va fer en J. Querol mateix. Els gegants eren una obra admirable de qualitat. Ell representava un rei moro mentre que ella era una dama cristiana.

El 1897 van ser estrenats els actuals Gegants de la Vila de Sitges, que es diu que es van fer a Barcelona i que pesaven tant que ningú no s’atrevia a dur-los. Durant uns anys van sortir junts amb els Gegants d’en Querol, però en pocs anys aquests gegants van desaparèixer i ningú no sap del cert ben bé què se’n va fer.

L’any 1979, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges decideix tornar a donar vida als gegants Moros. Aquell mateix any s’estrenen els nous gegants, que des de llavors han format part del Seguici de la ciutat.

DSC_0430-Foto 2Els gegants Moros de Sitges surten per les festes dels patrons de la ciutat: Sant Bartomeu a finals d’agost i per Santa Tecla a mitjans setembre. També surten per la festivitat del Corpus, quan trepitgen les populars catifes de flors que es fan pels carrers de la Vila.

En Fa-luch i na La-hia participen en actes de tota mena, des d’exhibicions d’esbarts fins a trobades de gegants, molts cops com a convidats d’honor. De fet, el 2015 van ser els gegants convidats per la Família Robafaves de Mataró a la Postal de Gegants de Les Santes.

L’any 2016 l’Agrupació de Balls Populars ha presentat el llibre dels Gegants de Sitges, obra de Pere Juventí, que narra la història de la tradició gegantera a la ciutat.

Fotos: Josep Lluís Badal