Bolero de Torrent / Bolero de Carlet

El bolero es un ball estès arreu del Països Catalans. Tot i que on més es balla és a Ses illes, per les festes de Sant Antoni es feia també a diverses localitats de l’antic regne de València. El que us presentem avui és un d’aquests boleros valencians.

A principis dels anys 60, el coreògraf Salvador Mel·lo va firmar el Bolero de Torrent, sobre una melodia popular instrumentada per a cobla pel mestre Agustí Cohí i Grau, que va ser estrenada per l’Esbart Verdaguer amb gran èxit d’acceptació, ja que en poc temps es va convertir en una peça d’obligat repertori entre els esbarts.

La coreografia, pensada per a tres parelles i acompanyada amb castanyoles pels dansaires, s’inicia amb l’entrada successiva i separada d’homes i dones en filera. Després de diverses evolucions construeixen una filera única que es desplaça fins a definir les tres parelles centrades a l’escenari que desenvolupen diversos punts tradicionals del bolero. Al final, amb la música creixent i accelerant, retornen a la filera única que es desplaça, depenent de les variants, o cap a una posició final estàtica o fent mutis de l’escena.

La versió que podeu veure al web del FES TA FESTA és la de l’Esbart Dansaire de l’Orfeó Reusenc.

Tot i que la dansa és coneguda en el món dels esbarts com a Bolero de Torrent, sembla ser que al País Valencià, la gent de Carlet reivindica la cançó o la melodia com a pròpia. En aquest aspecte hem trobat diversos documents que ho acrediten, si més no des d’un punt de vista musical, ja que coreogràficament i pel que fa als punts que es dansen podreu comprovar que, en molts cassos, no tenen massa a veure.

A més de la versió de la coreografia de Salvador Mel·lo de l’esbart reusenc, podreu veure també una versió dels anys cinquanta, d’un fragment d’una pel·lícula titulada “Ronda espanyola” on es balla el “Bolero de Carlet”.

També la versió del grup local de Coros y Danzas de la Sección Femenina de las FET y de las JONS al concurs provincial de l’any 1972 (gravació conservada a la Subdirección General de los Archivos Estatales).

Del mateix 1972, una versió del Bolero de Carlet gravada per Josep Estellés, el Xiquet del Carme, en un disc de vinil titulat Folklore Valencià.
http://www.youtube.com/watch?v=Nai2VxJt29g&feature=related
I finalment, una fantasia del mateix Bolero amb arranjaments per a orquestra simfònica, rondalla i cors del compositor Roberto Forés ballada pel Grup de Danses de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, al Festival Internacional de Música i dansa Tradicional 2010 que organitza aquest grup.

Com veureu, moltes versions i moltes teories. Que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions.