La cultura popular a la xarxa

La cultura popular a la xarxa

A voltes sembla que les mal anomenades noves tecnologies, i dic mal anomenades per que de noves ja no en tenen res, estiguin renyides amb la cultura popular i tradicional. De fet qui està de punta amb les noves tecnologies som els usuaris que ens costa actualitzar-nos al ritme que ho fan les aplicacions, i desconfiem d’allò que és desconegut. Encara recordo, com si fos un passat llunyà, les reticències que creava l’us del correu electrònic, i ara  ningú nega el servei que fa i com agilitza la feina.

La capacitat de fluïdesa i de fer circular les informacions que te la xarxa és sense cap mena de dubte un aliat a favor de totes les activitats que realitzem, és la manera d’estar al món. Això no vol dir que qui no te presència a la xarxa no existeixi, però si que es converteix en invisible, o quasi. Aquesta secció i el mateix Fes ta festa és un dels exemples clars que la tecnologia informàtica ha fet el miracle de la supervivència d’un programa de radio en format del que s’anomena podcast. Però n’hi han més d’exemples de publicacions digitals com per exemple el Tornaveu de l’Ens de Comunicació Associativa que puntualment arriba a la bústia dels seus subscriptors sense les quantioses despeses de producció que tindria si es fes en paper. Per no parlar de la gran quantitat de blogs particulars que s’esmercen en publicar opinions i continguts, o be l’us que les entitats fan de les xarxes socials o del web 2.0 per informar de la seva actualitat.

De tota aquesta experiència amb la xarxa i la cultura popular i tradicional m’agradaria en aquesta secció ressaltar-ne tres, un web, un blog, i una presència a les xarxes socials via twitter que tot just comença.

La web és www.festes.org, una consolidada proposta que fa una pila d’anys, concretament des del març de 1999, ofereix informació, i que creix i creix sense parar. L’Associació Rebombori Digital amb Manel Carrera al seu davant han convertit aquesta web en una pàgina de referència absoluta. Navegant-hi podem trobar ressenyes d’edicions, de llibres i de revistes, articles de tots els àmbits de la cultura popular i tradicional, festes de tot el territori de parla catalana comentades i organitzades per estacions, noticies d’actualitat, un llistat ampli i extens d’autors i estudiosos i un llarg etc que la fan de consulta obligada.

El blog és Lo Carranquer que el podeu trobar a http://locarranquer.blogspot.com.   Com podeu veure aquesta publicació digital dels diables de Cervera – Carranquers – utilitzen un recurs gratuït, dels molts que trobem a la xarxa,i que ben promocionat i amb continguts interessants arriba molt i molt lluny com estan demostrant. En aquest blog i segons els seus editors s’hi pot trobar un bon grapat de notícies, opinions i altres xafarderies sobre el món diabler, la cultura popular i tradicional, i les activitats de la nostra colla. Salut i foc! … i paraules que encenen!

I per acabar la novetat que ens ha portat l’estrena de l’any on al twitter ha aparegut el Costumari en format piulada de 140 caràcters. Diàriament i des del seu hastag costumcat, és fidel al seu compromís oferint-nos el twit del dia.

Totes i cada una d’elles és una de les múltiples formes i maneres que podem explotar la xarxa al nostre favor i n’hi ha moltes més i totes son a molt baix preu . Qui en compra??