El futur

El futur

Cap on anem als Països Catalans? Espolla, Corrandescola, Projecte ARCE a secundària, #garrotweet…

Té futur el cant improvisat? Aquesta pregunta feta al 2012 té una resposta clara i contundent: té tot el camí obert per ser cada cop més conegut i difós.

Afirmo això ja que s’han fet una sèrie d’actuacions des de fa més d’una dècada que encarrilen el cant improvisat cap a camins més esperançadors que no havien esta visibles a finals del segle XX.

A Espolla, a l’estiu del 2012 té lloc l’Escola d’Estiu de la Glosa en el marc de la trobada de cantadors d’Espolla. Aquesta trobada que normalment era al mes de gener va gairebé “morir d’èxit”. Si havia començat de forma petita i modesta, la quantitat de públic assistent feia inviable mantenir els espais tancats que es requereixen a l’hivern. Per això es va plantejar la necessitat de traslladar-la a l’estiu, fer-la a l’aire lliure i poder acollir el públic sense limitació d’espais. S’ha associat a l’escola d’estiu de la glosa, activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, pel fet que la glosa ja fa algun temps que ha entrat a les aules.

Albert Casals va dedicar la seva tesi doctoral al cant improvisat i d’aquí va sorgir el Corrandescola, una proposta didàctica per treballar la glosa a primària. Diverses escoles han estat treballant en aquesta línia i s’han pogut fer les trobades entre escoles per mostrar la feina feta. d’aquí va sorgir un grup de treball de la Glosa a secundària, paral·lelament quatre escoles d’arreu dels Països Catalans  van coordinar-se  en el projecte ARCE del Ministeri d’Educació .

Les noves tecnologies donen lloc al portal de Twitter, amb una etiqueta #garrotweet que va ser trending topic poc temps després d’haver-se creat  (gener del 2011) i que puntualment fa bullir quartetes arreu del territori, 140 caràcters permeten construir els quatre versos requerits per regla general. Els grups de facebook (cordecarxofa) , les pàgines web i el youtube ajuden a difondre les trobades, els campionats de lliga del cant improvisat, les jornades de treball i de formació, les convocatòries i tot plegat dóna a conèixer la feina que s’està fent. En un altre moment he parlat de Transglosadors, una proposta ben interessant que uneix glosadors i rapers.

Tot sembla anar encarrilat, els mitjans de comunicació també se’n fan ressò i el cant improvisat es fa fent visible. Tot plegat per a quina finalitat? La principal i com dirien els illencs, “Per passar gust”, o sigui per passar-s’ho bé, per donar una funció a un fet que potser havia quedat un xic enrere.

—————————————————

Glosa versus Rap (Mateu Xuri & Valtonyc)

Corrandescola