Cada vegada som més

Cada vegada som més

Jesús Ventura

Sí. Ja sé que amb la “deriva” (que diuen alguns) que han agafat darrerament les Columnes del FES TA FESTA, pensareu que aquest títol fa referència als darrers resultats de l’enquesta del CEO (el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya) en la que, segons una mostra feta a 800 catalans més grans de 18 anys, més d’un setanta per cent demanen que es faci un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Sembla clar doncs que una gran majoria està per la democràcia. Perquè un referèndum no és més que això: democràcia i participació. A Suïssa, per exemple, se’n fan un fart. Allà poden preguntar per si volen que hi hagi classes de música a les escoles o per si la ciutadania vol fer més vacances o no. I precisament, en aquesta darrera pregunta han decidit que NO. Ja m’agradaria saber quin seria el resultat d’un referèndum semblant en alguna regió de la pell de brau o de la bota italiana…

Tampoc em vull referir al fet que està augmentant per moments el nombre de gent, que com nosaltres, els del FES TA FESTA, treballaran el proper dia 12 d’octubre. I la mostra és que malgrat ser festa el programa es penjarà puntualment el dia que li toca, encara que sigui la “Pilarica”. Cada vegada som més el catalans que pensem que aquesta festa no va amb nosaltres. I espereu-vos la que es pot organitzar pel dia de la “Consti”.

I tornant a l’enquesta del CEO, tampoc em vull referir amb aquest títol a l’augment d’intenció de vot que sembla que experimentaran els partits que s’han definit clarament per l’opció independentista. O el que és el mateix, a la davallada espectacular dels que han optat per altres opcions contraries o, podríem dir, contradictòries.

Res d’això m’ocupa ni em preocupa quan titulo LA COLUMNA d’avui “Cada vegada som més”. Ja vaig dir la setmana passada que faria un esforç per no parlar de política… Aquest títol respon solament al fet que avui anem d’estrena. “El pessebre és un món” és la nova secció de FES TA FESTA que recollirà, en una primera entrega i fins al mes de desembre actual, una sèrie d’articles al voltant del món del pessebrisme que ha recollit (i en alguns cassos escrit) l’Enric Benavent, del Col·lectiu EL BOU I LA MULA. Un espai que en petites dosis en acostarà i ens farà conèixer millor aquest fenomen popular tant arrelat a casa nostra.

El Bou i la Mula es presenta com a grup d’opinió, recerca i difusió sobre el món del pessebre l’any 1999.  I ho fan com un col·lectiu que vol aportar al món pessebrístic un espai de trobada i d’intercanvi per a pessebristes, entenent aquest terme en un sentit molt ampli, no només constructors de pessebre artístic o popular, sinó també afeccionats al món del pessebre, al col·leccionisme, a la recerca, a la divulgació…  El nom del grup “El Bou i la Mula” expressa el seu lligam amb la tradició i alhora, pel caràcter apòcrif d’aquest entranyables personatges, un esperit de descentrament i d’obertura. Visiteu el seu Blog. Interessantíssim!

Des d’aquesta columna, doncs, els donem la més cordial benvinguda a la nostra modesta web que intenta vetllar en format radiofònic per la cultura popular i tradicional de casa nostra. Dels altres “pessebres”, com se’n diu popularment d’algunes escenificacions polítiques, ja en parlarem un altre dia.