Corrides de rucs

Corrides de rucs

 

Nom del joc: Curses de rucs, cavalls i matxos

Poblacions: Ascó, terres de l’Ebre

Quan: el cap de setmana més proper al dia de Sant Antoni, 17 de gener.

Característiques: Heu vist mai un cavall fent els 200 metres lliures en pujada? Sabíeu que les curses de rucs poden ser tan apassionats com les de moto GP?

A Ascó, una petita vila de de 1654 habitants encara es conserven les curses de cavalls, de rucs i de matxos.

Dins el marc de les festes de Sant Antoni que es celebren a Ascó el cap de setmana més proper al 17 de Gener ( Sant Antoni Abat o Antoni Abbàs fou un monjo cristià pioner de l’eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers) podeu trobar unes curses úniques, ja que no es coneixen gaires indrets on es duguin a terme curses de rucs o matxos. En altres festes, com per exemple els Elois de Berga podeu trobar rucs i cavalls passejant però el format cursa o corrida com en diuen a Ascó és bastant exclusiu d’Ascó.

En que consisteix?

Cursa de rucsHi ha dos tipus d’esdeveniments molt diferenciats. En un primer espai trobem les curses de divendres i dissabte i que a Ascó s’anomenen CORRIDES. Als afores del poble munten un circuit rodó o ovalat que anomenen circuit de la Fontxinxella, que és l’espai on es desenvolupen les curses. A davant d’una de les dues rectes posen un remolc que és el lloc on es posarà la banda de músics que tocaran una música pròpia d’Ascó i que marca l’inici de la corrida i que dura mentre els animals competeixen per ser el primer a donar la volta sencera al circuit. El crit d’arrencada dels genets és “Sant Antoni mos guardo”

Les categories de les curses es divideixen en cavalls, rucs i matxos. Pel que fa als cavalls és molt més conegut arreu, però el més curiós és veure les curses de matxos ( animal híbrid del creuament d’un cavall i un ruc) i sobretot les curses de rucs, on el més difícil és aguantar l’equilibri i sobretot fer creure l’animal per anar en la direcció correcta de la corrida. El més habitual és veure com els rucs fan caure els seus genets o com donen mitja volta o es planten i això provoca que el genet arrossegui el ruc des de baix i no muntat.

En el segon espai de la festa trobem el que anomenem la cursa de diumenge i que és molt diferent del que hem comentat, ja que es tracta d’un sprint d’uns 200 metres que comença a l’inici d’un dels carrers més emblemàtics de la població anomenat Carrer dels Clots (que està cobert de terra perquè els animals corrin perfectament), que enfila una pujada d’un desnivell considerable. En aquest cas, la cursa consisteix en el fet que tots els animals de la mateixa categoria surten del cap de baix del carrer i al senyal, i so de la música, enfilen el carrer amunt per ser el primer d’arribar al cap damunt!!!

Preguntes:

Hi ha premis? Els guanyadors de les curses s’emporten premis en metàl·lic.

Pot participar tothom? Els que tinguin l’animal poden participar.

Que costa l’entrada? Són curses totalment gratuïtes. En el cas de les curses de diumenge, la gent es posa a costat i costat del carrer i es queda a un metre dels animals.

Pateixen els animals? En cap moment. Són curses que duren molt poca estona i on els animals únicament corren.