El calendari de la ceba

El calendari de la ceba

Una predicció meteorològica a llarg termini.

La nit de cap d’any és d’aquells moments del calendari plens de pràctiques encaminades a propiciar els bons auguris, d’altres són endevinadores, o amoroses etc. I si una cosa, i sempre parlant en general, ens encurioseix és saber el temps que farà.

Preveure la meteorologia és d’antic com una mena d’obsessió col·lectiva, al mateix temps que necessitat, que ha perdurat fins els nostres dies, no en va els espais televisius dedicats al temps són els més vistos per l’audiència. Els darrers mesos de l’any també és costum comprar calendaris i almanacs que entre d’altres informacions també donen prediccions meteorològiques per tot l’any. Un d’ells és el Calendari de l’Ermità dels Pirineus que fa més de 140 anys que puntualment apareix pels volts de Sant Narcís.

Però hi ha una pràctica de predicció del temps i que, encara que a priori ens pot semblar en desús, amb una petita entrevista hem pogut comprovar que és molt viva i que son moltes les persones que la nit de cap d’any la realitzen, estem parlant del calendari de la ceba.

Aquesta predicció, no científica, a llarg termini, ja que ens dirà quin temps farà tots els mesos de l’any es fa a partir d’una ceba i la seva propietat osmòtica. El procediment és molt senzill, cal tallar la ceba per la meitat i separar les capes fins aconseguir, per dir-ho d’alguna manera, dotze recipients en forma de bol. A cada recipient li assignarem un mes de l’any i un cop fet això posarem una culleradeta de sal. Per la nit de Cap d’any posarem aquesta preparació, per exemple, a la finestra. L’endemà al matí serà el moment d’interpretar la predicció, que és totalment pluviomètrica.

Si l’interior d’aquests bols de ceba són secs hem d’interpretar que el mes relacionat amb aquell bol serà sec i sense pluges. En canvi si hi ha aigua interpretarem que serà humit i plujós. Cal tenir en compte que aquesta predicció és totalment local i cal realitzar-la amb cebes cultivades com més a la vora millor. Ja se sap que els productes de la terra millor si son km 0.

Val a dir que si bé aquest mètode majoritàriament es fa la nit de cap d’any hi ha qui té el costum de fer-lo la nit de Nadal. Algunes persones amants de la meteorologia fan comparatives amb les dades proporcionades pel calendari de la ceba amb les reals i fins i tot en fan gràfiques.