Esports

Esports

INTRODUCCIÓ
Quan en Pompeu Fabra va escriure el diccionari, un altre humanista com ell, el francès Pierre de Coubertin feia 36 que havia organitzat els primers jocs olímpics de l’era moderna i elevava la pràctica física anglesa a uns nivells inimaginables.
I diem això perquè en aquella època convivien les modalitats lúdiques tradicionals, els deports amb noves pràctiques que venien reglades des d’Anglaterra, com els esports.
En Pompeu Fabra al diccionari recull paraules de les dues realitats.

Si ho fes avui en dia segur que hi hauria moltes més paraules d’esports.

N’estic seguríssim. Amb el pas dels anys han aparegut infinitat de pràctiques esportives, mentre que les pràctiques deportives tradicionals estan en perill de desaparició. El poder dels mitjans audiovisuals i de la cultura anglosaxona ha accentuat aquest procés i el diccionari ja era un primer indicatiu del que ens acabaria passant.
A finals del segle XIX i principis del segle XX es produeix l’eclosió dels esports i amb ells la creació de multitud de clubs a casa nostra. El Palamós neix el 1898 i el Barça el 1899; l’Espanyol el 1900; el Polo el 1897. I així podríem seguir enumerant moltes i moltes entitats.

PARAULES: DEFINICIONS i CURIOSITATS
Però de quins esports ens parla en Pompeu Fabra al diccionari?

Per exemple parla del BASQUETBOL, tenint en compte que aquest esport no arriba a Catalunya fins l’any 1921, com qui diu era una pràctica novedosa en aquella època.

També recull esports com el CRÒQUET, el BEISBOL, el FUTBOL, el GOLF, el HOQUEI i el PING PONG, el POLO, el TENIS i la BOXA.
– La BOXA?
Sí, a més ho fa amb quatre entrades com per exemple paraules que ara ningú fa servir com BOXAR que defineix com batre’s a cops de puny amb guants adequats a la manera anglesa.

Del FUTBOL, que ja en aquella època començava a ser predominant, recull expressions com XUT, XUTADOR, GOL i CORNER.
Gràcies al mestre Joaquim Maria Puyal que va ampliar aquest vocabulari.
Sí. I ens va donar tantes frases i tantes paraules que avui les utilitzem de forma molt habitual.

Com a curiositat, el diccionari defineix a un PONI com un cavall menut, però fort i sofert que solia emprar-se en el joc de POLO. Cosa que no és certa doncs, al polo s’hi juga amb cavalls, forts i soferts, però cavalls.
Es veu doncs que no en sabia de POLO.

Després de tot això, i tenint en compte que el diccionari recull la paraula DEPORT com a recreació, esbarjo, comunament a l’aire lliure, podem afirmar que tenim la sort de tenir dues paraules que tot i ser semblants, reflexen dos conceptes molt diferents. Per una mala influencia del castellà, que només recull la paraula deporte i que en el seu dia va decidir no incloure la paraula ESPORT, tot i que es va utilitzar en castellà a finals del XIX per definir aquelles pràctiques que venien d’Anglaterra, a Catalunya, i gràcies que en Pompeu va veure que eren dues coses diferents, podem utilitzar-les ambdues.

Els ESPORTS, activitats físques reglades i competitives sota un paraigües organitzat i DEPORTS, com ja hem dit activitats fetes com a recreació, és a dir, per passar-s’ho bé.
– A mi m’agraden totes dues.
Sí, però s’han d’utilitzar correctament

Bé, s’ha acabat el MATX per avui.
– Què vols dir? És correcte això?
Vol dir que s’ha acabat el partit i el programa.
MATX BALL.