Gegants de Girona

Gegants de Girona

La primera referència de gegants gironins és del 1513. L’any 1830 Girona ja comptava amb dues parelles de gegants als quals, pocs anys més tard, se’ls afegeix una tercera. Amb el temps s’anaren arraconant els més vells fins a quedar-ne tan sols una parella.

Durant els inicis del segle XX, els gegants només sortien per Corpus. Una de les anècdotes més interessants de la vida d’aquests gegants és que, en prohibir-se la participació d’entremesos en aquesta festa, els portadors dels gegants i l’Àliga els dugueren al cementiri, talment com si fossin morts. Anaven vestits amb túniques negres, i estaven sobre les lloses, com a punt d’enterrar-los. Els nans van ser llençats per les escales de la Catedral en senyal de protesta.

Durant aquesta època, foren restaurats sovint, però el cartró dels caps dels gegants s’estava deteriorant i deformant. Per tal que això no passés es decidí que s’omplissin els caps dels gegants de ciment, per que així no es deformessin més. Al gegant li fou extret el ciment en una restauració a càrrec de Domènec Umbert, però la geganta encara el du, fet que fa que sigui una de les més pesants del país.

A la dècada dels noranta van ser recuperats de l’oblit després d’anys sense sortir al carrer, i el Taller Ventura i Hosta en va fer unes rèpliques que només participen en festes molt especials, i a les Festes de Sant Narcís de la ciutat, al novembre. Els originals foren desats al Museu d’Història junt amb l’antiga Àliga, tot i que en l’actualitat no es poden veure exposats al públic. El fet que els cossos dels gegants (menys els caps i les mans) estiguin fets de vímet d’una sola peça, que a més es troba en mal estat, fa que no puguin sortir.

L’any 1985 s’estrenen els gegants Carlemany i Anna Gironella, coneguts popularment com els d’en Vivó, ja que van ser dissenyats per Carles Vivó i construïts a Tiana, al Taller de Can Boter. Però en arribar a Girona no van convèncer a la ciutat i van ser decapitats. L’Escola d’Art La Mercè els hi va fer uns caps i uns vestits nous de trinca. El 1993, en ocasió de l’estrena de les rèpliques dels gegants vells, es presenten restaurats per David Ventura i Neus Hosta de Navata. Finalment, el 1998 se n’estrenen les còpies que actualment ballen, obra del Taller El Drac Petit de Terrassa. Ells són els ambaixadors de la ciutat i celebren la seva trobada per Sant Narcís.

Des de l’any 2001 la ciutat compta amb el gegant Gerió, un gegant molt particular que és tres gegants en un, representant les tres cares del mitològic Gerió. Segons s’explica, ell va fundar la ciutat de Girona. Tenia tres oficis: bover, guerrer i paleta. El gegant només surt a la ciutat ja que pesa més de cent quilos i és portat per dues persones alhora. És obra del Taller El Drac Petit de Terrassa.

Actualment les dues parelles de gegants oficials de la ciutat i el gegant Gerió són portats per l’entitat gegantera La Fal·lera Gironina.

—————————————————–

Plana web: Gegants i capgrossos de Girona

Facebook: http://www.facebook.com/lafal.leragironina?fref=ts

—————————————————–

Videos: