Gegants de La Pedrera (Barcelona)

Gegants de La Pedrera (Barcelona)

Quan parlem dels gegants de la Pedrera hem de puntualitzar que ens referim als quatre gegants i dos nans que, propietat de l’Obra Social de Caixa Catalunya i creats l’any 1998, són uns dels gegants més populars i uns dels més representatius de Barcelona, la ciutat gaudiniana per excel·lència.

L’Obra Social de la Caixa de Catalunya, després d’haver restaurat l’emblemàtic edifici de la Casa Milà, conegut com “La Pedrera”, obra de l’insigne arquitecte i català universal Antoni Gaudí, va creure convenient la construcció d’uns gegants d’inspiració gaudiniana.

Els gegants de la Pedrera són una comparsa d’elements molt imaginatius i innovadors obra del cardoní Toni Mujal i Obradors que, utilitzant els diversos elements gaudinians de la Casa Milà; ornaments, xemeneies, respiradors,… representen una sèrie de personatges mitològics i inquietants que combinen la tradició llegendària més clàssica dels gegants amb la innovació figurativa i conceptual més imaginativa.

Començant pels Nans, representen dues xemeneies de la Casa Milà. Són els fills juganers dels gegants reis i s’anomenen Trenca (el vermell) i Dís (el verd).

Els gegants més grossos són els Reis. Ell és el Rei Gaudi (del verb gaudir), ella és la Reina Pedrera. Els gegants coneguts com els Guerrers s’anomenen Badalot i Forjat. Tots quatre gegants llueixen l’escut de la Pedrera al cinturó.

Estrenats l’any 1998, en la festa de celebració de la restauració a fons de la Pedrera, s’hi va presentar la seva música i ball propi ballat per una parella.

Les figures, gràcies a aquesta perfecta representació que fan de Catalunya i el modernisme, van agradar molt en quant es van presentar. Tot i així, el 4 de desembre del 2004 -només sis anys després de la seva presentació pública-, fan la seva darrera sortida.

Des de l’any 2010, i amb un conveni amb els propietaris, estan cedits a la Coordinadora de Geganters de Barcelona, qui s’encarrega del seu manteniment i sortides. Encetada aquesta nova etapa, les sis figures van passar pel taller del seu mestre artesà, en Toni Mujal, i es van restaurar a fons, es van repintar i arreglar, se’ls van canviar els vestits i complements, i es va intentar fer-los més portables.

Finalment, el diumenge 5 de juny de 2011 i després de la seva profunda restauració, els gegants i nans de la Pedrera tornen a la vida. Amb l’acte, Catalunya Caixa en fa cessió a la Coordinadora qui els entrega a la ciutat, per d’aquesta manera ser els nous ambaixadors de Barcelona. Durant la festa es presenta la nova versió del seu ball, que tan sols havia estat dansat el dia de l’estrena el 1998. És composat per Joan Amargós i amb una nova coreografia espectacular ideada de nou per Abel Plana, Maurici Arias, Josep Maria Blanes, Miquel Burgès i Nicolás Alonso.

Des de llavors, els gegants i nans de la Pedrera junt amb la gegantona Crespinella, també de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i que s’afegeix a la comparsa, estan permanentment exposats a la Seu de Districte de l’Eixample, al carrer Aragó amb Bruc. En aquesta nova etapa que enceten, participen a les diferents trobades de gegants on se’ls convida i especialment, a les Festes de la Mercè; on tenen un especial potagonisme al ser els gegants propis de la Coordinadora.