Gegants de Lleida

Gegants de Lleida

Tot i que es coneixen figures de gegants a la ciutat del Segre des del segle XIV, no és fins el 1840 que Ramon Corcelles fa els gegants més antics que actualment es conserven a la capital de les terres de Ponent. Inicialment eren una parella de reis moros, però el 1902 ja eren una parella de reis cristians i el 1906 anaven de faraons. L’any 1921, finalment, agafen la imatge que ens ha arribat fins avui, la dels emperadors romans Marc Antoni i Cleopatra.

L’any 1946 Lleida decideix recuperar uns gegants del 1896 que feia anys havien desaparegut. Així, es reinventa els gegants xinesos de la Santa Infància, aquesta vegada per iniciativa municipal i obra del taller El Ingenio de Barcelona, creador de la resta de gegants de la Paeria que vindrien més tard.

El 1949 la comparsa es completa amb el gegant Jaume I el Conqueridor, que arribava en tren a l’estació del ferrocarril. Un any després, el gegant s’emparella amb Donya Lionor. El 1951 arriben el gegant Moro i la gegantona Donya Violant, en una aposta clara per recrear les cultures antigues del món en un conjunt harmoniós. L’any següent, apareix la geganta mora Donya Zobeida i el 1956 el gegantó Infant Berenguer.

No serà fins el 1977 que Lleida adquireix una nova parella. En aquest cas són en Quixot i la Dulcinea, comprats a la casa Aragonesa de Fiestas, uns gegants que van deixar de sortir el 1979 ja que trencaven l’harmonia del conjunt.

Finalment, s’afegeixen els gegants faraons. L’any 1995, just 89 anys després que els gegants d’en Corcelles es convertissin en faraons, la ciutat decideix recuperar aquella imatge i fer-ne uns gegants nous de trinca, també d’El Ingenio.

Des de llavors, la comparsa de gegants de la Paeria de Lleida s’ha mantingut tal i com està actualment. Això si, avui en dia les figures passen per un procés de restauració i remodelació, recuperant-ne l’essència original i tornant-los a posar, un cop més, com a model a seguir de la tradició gegantera del país.

Les diferents parelles ballen a la ciutat per la rebuda dels Reis Mags d’Orient, el 5 de gener, així com per les Festes de Sant Anastasi (al maig) i de Sant Miquel (al setembre). Ballen diferents danses com el Ball dels gegants de Lleida o la Jota dels gegants de Lleida i solen anar acompanyats pel popular Marraco, una altra tradició centenària de la ciutat.
————————————————————–
Facebbok:    http://www.facebook.com/GegantsdeLleida?fref=ts
Plana web:   http://www.gegantsdelleida.cat/
————————————————————–