La Nau, Cultura i Tradicions
de Sant Feliu de Llobregat

La Nau, Cultura i Tradicions
de Sant Feliu de Llobregat

Inauguració de La Nau

El 8 d’octubre de 2011, a tres dies vista de l’esclat de les Festes de Tardor, Sant Feliu de Llobregat va inaugurar La Nau, Cultura i Tradicions, un esperat i desitjat espai de la cultura popular i les tradicions destinat a acollir amb la dignitat que es mereixen les diferents peces d’imatgeria festiva de la ciutat i amb la voluntat que l’equipament esdevingui far de divulgació del ric teixit folklòric de Sant Feliu. L’espai compta amb 220 metres quadrats d’exposició i fou inaugurat amb una gran festa en la que les diferents entitats de la ciutat varen anar realitzant els seus respectius balls a l’esplanada del davant del centre tot entrant simbòlicament dins de l’edifici.

Amb l’estrena de La Nau per fi es posava solució a una problemàtica i reivindicació amb molta cua a la història dels ajuntaments democràtics santfeliuencs: oferir a les seves colles un espai adequat on guardar les seves figures i alhora difondre’n el seu significat, o el que és el mateix, disposar a la ciutat d’una Casa de la Festa Major en condicions tot deixant enrere el trist espai del Polígon Industrial del Matacàs o la solució provisional de la Sala Ibèria.

La Nau

Val a dir que aquest projecte no hagués pogut tirar endavant si no hagués estat perquè l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya hi va acabar posant la major part del diner i capital necessaris. Així, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va cedir els espais i l’Agrupació hi va posar els diners, quedant-se amb part d’aquest espai per a ús propi i obtenint també el dret d’ús de diferents instal·lacions municipals. D’aquesta forma, el nou equipament passa a ser alhora la seu oficial de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, una entitat federativa que agrupa la majoria d’associacions que es dediquen a l’activitat gegantera a Catalunya, a la resta de Països Catalans i fins i tot a l’estranger, i que ha traslladat la seva seu des de la ciutat de Barcelona fins a la capital del Baix Llobregat.

Aquest nou espai d’exposició i divulgació permanent de la cultura popular i tradicional és l’únic que podem trobar al Baix Llobregat d’aquestes característiques. L’espai, que s’ha habilitat a la nau baixa del conjunt arquitectònic de les antigues fàbriques de Can Bertrand, acull tota mena d’elements relacionats amb el patrimoni festiu de la ciutat. Així, a La Nau podeu trobar-hi més de 30 figures de la imatgeria festiva de Sant Feliu de Llobregat, entre les quals hi ha els gegants de la ciutat, els gegants de les entitats, la Garsa i el Drac de Sant Feliu, personatges del bestiari com el Bicorn i la Mula, així com capgrossos i gegantons, entre d’altres. Alhora, també hi seran presents els Gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura, Gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Al marge de les bèsties a mida real, a l’espai s’hi exposarà també la col·lecció de titelles de l’imaginari festiu de Sant Feliu de Llobregat.

A La Nau, Cultura i Tradicions, també hi són representades totes les colles i grups del patrimoni festiu, popular i tradicional de Sant Feliu de Llobregat. Així, els visitants podran conèixer de primera mà tota mena d’informació relacionada amb l’activitat que realitzen a Sant Feliu castellers, geganters, diables, bastoners, trabucaires, grallers, tabalers, esbarts dansaires i colles sardanistes.

L’equipament també disposa de diferents materials audiovisuals i interactius que permeten als visitants participar activament en el descobriment del patrimoni festiu. A través de pantalles tàctils i de gran format es pot accedir a tota mena d’informació històrica i descriptiva de les colles i grups relacionats amb la cultura tradicional i popular local. Un altre dels atractius de l’espai expositiu és el simulador d’un gegant que permet als visitants comprovar la dificultat que suposa portar-lo i fer-lo ballar.

Segurament un dels elements més remarcables d’aquesta infraestructura cultural és el fet ja comentat del compartiment d’espais entre l’Ajuntament i les entitats culturals de Sant Feliu de Llobregat i una entitat privada com és l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Opinions a banda, el cert és que en un moment de crisi com l’actual la suma d’esforços sempre s’ha de veure com una cosa positiva. D’altra banda, entre els elements exposats cal remarcar la Garsa de Sant Feliu, un espècimen únic dins el bestiari català, els gegantons que reprodueixen els antics Gegants de la ciutat i els Gegants de l’Agrupació. Ah, i cal no oblidar tampoc el curiós simulador d’un Gegant, encara que no hi hagi res com dur-los a sobre de veritat.