Programa 508 – 29/11/2019 – Edició 2297

Programa 508 – 29/11/2019 – Edició 2297

Temps d’advent al FES TA FESTA

Perquè sembla ben bé que a finals de novembre estiguem celebrant ja, i de manera quasi compulsiva, les Festes de Nadal o, més aviat, tot allò que les acompanya i que té a veure sobretot amb el consum i el lleure. I l’única manera que se’ns ha acudit d’aturar conceptualment tota aquesta bogeria és reivindicant l’Advent, aquest període que els creients consideren com un temps de pregària i de reflexió, d’esperança i de vigília, de penediment, de perdó i d’alegria. D’aquí el nostre titular d’avui.

Però els continguts dels nostre darrer FES TA FESTA de novembre no seran específicament nadalencs tot i que les notícies respirin pessebres, tions, concerts de Nadal, Reis d’Orient, etc. No ho podem evitar. L’actualitat és la que és i les associacions programen ja molts actes en aquest sentit.

Així us parlarem del Concurs Infantil de Pessebres i del Taller de Pessebrisme que han endegat pels propers dies des de la Fundació Festa Major de Gràcia; de la 9a. Festa del Tió d’Argençola que tindrà lloc el divendres 6 de desembre; o de les activitats i exposicions diverses relacionades amb el Nadal i els Reis d’Orient que han programat a la Casa dels Entremesos de Barcelona.

I dels concerts de Nadal d’Olesa de Montserrat, de Barcelona, de Calella, etc.

Les SECCIONS, en canvi, en general encara es salven de la temàtica, tot i que incorporem la nostra secció nadalenca per excel·lència:

També us parlarem de llibres que es presenten o es publiquen aquests dies, i alguns d’ells amb la participació directa o indirecta de col·laboradors i amics del programa: com ara el titulat “Foc, foc, correfoc, història dels correfocs de Barcelona” que es presentarà el proper dimecres dia 4 a Can Galta Cremat del barri de Sant Andreu, de Barcelona; o l’escrit pel nostre col·laborador Joan Arimany que es titula “Ermites, santuaris i devoció popular a Catalunya” que es presentarà el dijous 12 de desembre a la Biblioteca de Manlleu; o el d’un altre col·laborador com és Fra Valentí Serra de Manresa que ens parla de “El nostre pessebre, història, tradició i simbolisme”, que també es presentarà el mateix dia 12 a la Cripta del Convent de Pompeia, de Barcelona; o del “Criatures fantàstiques de l’imaginari col·lectiu”, de Bienve Moya del qual ja us parlàvem la setmana passada.

I la resta de temes musicals del dia van dedicats a aquest tal Lambán, que es veu que presideix la Comunitat Aragonesa i ha fet unes declaracions força desafortunades sobre la sardana, la “Moreneta” i la nacionalitat catalana. Que ja està bé de tanta ignorància i tanta mala fe. La Nació Catalana ho és i ho serà per una llista inacabable de motius que no relatarem aquí en atenció a aquest tal Lambán. Sovint, si no es té l’hàbit de llegir, els excessos poden fer mal.

I entre aquests infinits conceptes de tot tipus, si parlem de dansa, no ens oblidem de la “jota”, que potser al Lambán li sona d’alguna cosa. Als Països Catalans també tenim “jotes” i formen part de la nostra personalitat. En tenim al Nord, com “Les jotes d’Organyà” que ens cantarà el grup EL PONT D’ARCALÍS; i al sud, com les de les Terres de l’Ebre i com “La gresca”, aquest jota del Priorat que sentirem pel grup CLAU DE LLUNA. En tenim “De Ses Illes al Principat”, com el títol de la sardana d’en Ferran Carballido que posarà punt i final al FES TA FESTA d’aquesta setmana.

Que ja n’hi ha prou! Que les coses s’han de dir… Que com diuen els GERTRUDIS al nostre Youtube de la setmana, “Si tothom calla”…